Ca urmare a framântarilor sociale, omul a început sa se intereseze din ce în ce mai mult de lupta. A facut aceasta pentru autoprotectie, dar si pentu a-si apara aproapele si tara careia îi apartinea.
    Primele dovezi despre utilizarea Artelor Martiale dateaza de acum 7000 ani. În anul 5000 î.e.n., un print indian, urmarind lupta animalelor, le imita miscarile, adaptându-le la lupta cu oameni. Legenda spune ca acesta a experimentat loviturile pe sclavi, cautând MATO(puncte vulnerabile).
    Mai târziu, în China anului 2500 î.e.n., dovezile atesta existenta unei lupte în care se folosea o casca de lupta, având atasate coarne de berbec.
    Secolul al VI-lea î.e.n. aduce la lumina o mare diversitate de modalitati de lupta . Tirul cu arcul, arta calariei, arta aruncarilor de brat(CH'IN-NA), arta loviturii de pumn sunt numai câteva exemple.
    Prima forma de KUNG FU apare în secolul I e.n. fiind numita "Arta mâinii lungi", a fost creata de KWOK YEE.
    Bodhidharma (Iluminatul), un calugar indian care, în sec. al VI-lea e.n. a emigrat din India de Sud în China, infiltreaza credinta în BUDDHA, curent care va influenta toate Artele Martiale din Orient. În peregrinarile sale, acesta ajunge la Manastirea Shaolin, unde îi gaseste pe calugari într-o stare fizica si psihica deplorabila. De aceea introduce un set de miscari cu rolul de a crea rezistenta fizica si psihica.
    Mai târziu, în Japonia reuseste sa patrunda Budhismul-Zen care aduce cu sine forme de lupta cu bastonul precum si lupta cu mâna goala.
    În insula Okinawa, din arhipelagul Ryu-Kyu, ia nastere, prin unirea a trei forme de lupta (NAHA TE, SHURI TE, TOMARI TE), "Mâna de la Okinawa"(OKINAWA TE), care devine mai târziu KARATE DO.
    În întreaga lume, Artele Martiale capata o dezvoltare deosebita, interesul pentru acestea crescând mereu.

 
 
   AMERICA : KICK BOXING, ALL STYLE, JEET KUNE DO, CAPOEIRA.

    EUROPA :   SAVATE, CANNE FRANCAIS, WAJUTSU.

    ASIA :   CHINA: WUSHU(KUNG FU)

    COREEA :   HWARANG DO, HAP KI DO, TAEKWON DO

    FILIPINE :   SIKA ROM

    INDIA :   VARMA KALAI, VAJRAMUSHTI, KALARI PAYAT

    VIETNAM :   VO VINAM VIETVO DAO, VIETVO DAO, QWAN KI DAO

    MALAEZIA :   SILAT, BERSILAT

    BIRMANIA :   THAING

    MONGOLIA :   LUPTA MONGOLA

    THAILANDA :   MUAI THAI

    TURCIA :   KIRPINAR

    JAPONIA :   SUMO, JUJUTSU, JUDO, KYUDO, KARATE DO, SODO, NINJUTSU,
                        KENDO, AIKIDO, TAIJUTSU, YAI DO, BA JUTSU

Stiluri de Karate si Wushu

Karate  a fost întemeiat în Arhipelagul Ryu-Kyu, situat în prelungirea din partea de sud a Japoniei, în Okinawa. La sfârsitul sec. al XVII-lea, japonezii ocupa aceasta insula, determinând populatia bastinasa sa dezvolte un sistem de lupta cu mâinile goale, luând nastere astfel o serie de scoli secrete, în care se puteau studia tehnici de brat si de picior, precum si proiectari, strangulari, secerari.

                Stiluri de Karate:

SHOTOKAN   (1936, G. FUNAKOSHI)

SHOREI RYU   (KANRUO HIGAONA)

SHITO RYU   (1928, KENWA MABUNI)

KYOKUSHINKAI   (1957, YOUNG -I- CHOI - MASUTATSU - OYAMA

SHORIN RYU   (1830, SOKON MATSUMURA)

WADO RYU   (1935, HIRONORI OTSUKA)

SHUKO KAI   (1948, TANI CHOJIRO)

GOJU RYU   (1908, CHOJUN MIYAGI)

SANKUKAI   (KIMURA, YOSHINAO NAMBU)

FUDOKAN   (1980, TAIJI KASE, ILIJA IORGA)

UECHI RYU   (1897, UECHI KAMBUN)

        WUSHU(KUNG FU)

Conform legendei, în China anului 2674 î.e.n., în cadrul armatei, se utiliza lupta ce imita maimuta, cocorul, tigrul. Tot legenda spune ca în 500-520 e.n., un buddhist indian, Boddhidarma, calatorind prin China, ajunge în muntii Songshan, în templul Shaolin, unde îi gaseste pe calugari într-o stare fizica si psihica deplorabila. De aceea introduce un set de exercitii pentru asuplizarea tendoanelor, rezultatul fiind încurajator. De-a lungul timpului, numarul exercitiilor a crescut, ajungându-se la 170 si clasificându-se în cinci stiluri: cocor, tigru, leopard, sarpe, dragon. Astfel a luat nastere SHAOLIN KUNG- FU -ul. În secolul XVII, China a fost cucerita de dinastia QING, iar Manastirea Shaolin distrusa. Calugarii care au reusit sa se salveze si-au format discipoli, asigurând astfel perenitatea tehnicilor Wushu. Exista aproximativ 370 stiluri înregistrate.


Stiluri de Wushu :

SHAOLIN QUAN
WING CHUN
TAI CHI CHUAN
BAGUA ZHANG
XING YI QUAN
SHE QUAN
HOU QUAN
DITANG QUAN
ZUI QUAN

… BOXUL DE LA SHOLIN
… BOXUL PRIMAVERII MINUNATE
… BOXUL SUPREMEI PERFECTIUNI
… PALMA CELOR OPT TRIGAME
… BOXUL-FORMA-INTENTIE
… BOXUL SARPELUI
… BOXUL MAIMUTEI
… BOXUL LUPTEI LA PAMÂNT
… BOXUL BETIVULUI